Pengerusi Eksekutifnya, Datuk Ilyas Mohamed berkata, pelaburan terbaharu merupakan salah satu daripada strategi koperasi itu untuk mendapatkan pulangan yang bakal memberi manfaat kepada hampir 4,000 ahlinya.

“Kami sedang dalam proses untuk mendapatkan kelulusan daripada pihak berkuasa bagi membuka sebuah hospital swasta di Petaling Jaya.

“Apabila ia beroperasi kelak, kami berharap dapat mengubah landskap sektor perkhidmatan perubatan Malaysia dengan menawarkan perkhidmatan yang mengikuti standard seperti di Amerika Syarikat,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar sempena mesyua­rat agung (AGM) tahunan KAPB ketiga di sini semalam.

Turut diumumkan pada AGM tersebut ialah pengagihan dividen sebanyak 10 peratus kepada para ahlinya bagi tahun kewa­ngan berakhir 31 Disember 2017.

Menurut Ilyas, selain sektor perkhidmatan perubatan, KAPB pada tahun ini juga bakal me­labur dalam sebuah projek saluran televisyen tidak berbayar yang dijangka beroperasi pada Disember ini, dengan diterajui oleh selebriti popular tanah air, Afdlin Shauki dan Datuk AC Mizal.

“Kami yakin terhadap pelaburan dalam segmen ini kerana ia akan membawa konsep berbeza dengan saluran televisyen sedia ada selain sebahagian daripada perancangan koperasi untuk mempelbagai cabang pelaburan,” ujarnya.

Sementara itu, ditanya me­ngenai cabang pelaburan KAPB sedia ada, Ilyas berkata, setakat ini, 40 peratus daripada pelaburannya adalah dalam sektor hartanah, lebih 20 peratus sektor perkhidmatan pembiayaan, kira-kira 20 peratus bidang automotif dan 15 peratus segmen pajak gadai Islam.

“Segmen hartanah kekal menjadi bidang pelaburan dan pe­nyumbang pendapatan terbesar kami pada masa ini.

“Koperasi pada tahun ini bagaimanapun tidak akan membuat pelaburan di pasaran luar atas faktor pertukaran mata wang asing, dan akan kekal me­labur dalam sektor hartanah tempatan disebabkan kejatuhan harga hartanah,” ujarnya.

Sehingga kini, KAPB mempunyai saiz dana bernilai lebih RM100 juta, dan ia diunjur bertambah RM200 juta lagi sehingga hujung tahun ini.